Το έθιμο της χελιδονας και Μαρτακια από το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας

Messenger_creation_b81ca6de-a8fc-415b-8044-02de096da67b

Καλό μήνα Μάρτη!

Με μεγάλη χαρά τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων του Λ.Ε.Β. έβαλαν στα χεράκια τους τα βραχιόλια του “Μάρτη”, που κατασκεύασαν εθελόντριες κυρίες του τμήματος Οικοτεχνίας.
Ο” Μάρτης” είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα Ελευσίνια μυστήρια της αρχαιότητας.
 Δύο στριμμένες κλωστές, κόκκινη και άσπρη . Κόκκινη κλωστή της αγάπης και άσπρη της αγνότητας και καθαρότητας της ψυχής, στον “Μάρτη” της Άνοιξης, που σύμφωνα με την λαϊκή μας παράδοση, προστάτευε τα πρόσωπα από τον πρώτο λαμπερό ήλιο και ιδίως των κοριτσιών που τα ήθελαν άσπρα και ροδομάγουλα.
  ” Μάρτη” και στο λαιμουδάκι των μωρών, “μάρτη” στις τριανταφυλλιές για ανθοφορία “μάρτη” και στις στάμνες για να μένει δροσερό το νερό.
Όταν ο μήνας τελειώσει θα τον αφήσουμε σε ένα κλαδί να τον τσιμπίσουν τα χελιδόνια για να χτίσουν τη φωλιά τους ή θα τον δέσουμε να καεί πάνω στη λαμπάδα του Πάσχα.
Αυτές είναι μερικές από τις λαϊκές δοξασίες που συνδέονται με το πανάρχαιο αυτό έθιμο, το οποίο έχει διαδοθεί και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.
Επίσης, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν το έθιμο της χελιδονας καθώς και μια κατασκευή χελιδονας που τη χρησιμοποιούσαν τα παλιά τα χρόνια όταν έβγαιναν από σπίτι σε σπίτι να κάνουν το έθιμο.
Καλώς ήρθε λοιπόν ο Μάρτης και η Άνοιξη!