Ιστορικό Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας

Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας είναι Παράρτημα του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών και ιδρύθηκε το 1980 μετά από πρωτοβουλία της γυμνάστριας κ. Αλκμήνης Γαλανοπούλου- Μπεμπέτσου, από μία ομάδα 25 κυριών, με σκοπό τη διατήρηση, διάδοση και διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Σήμερα διατηρεί τη δυναμική του παρουσία, στηριζόμενο πάντα στην εθελοντική προσφορά των μελών του. Λειτουργούν οι εφορίες εθνικών ενδυμασιών, εθνικών χορών, δημοσίων σχέσεων-καλλιτεχνικού, εθνικών παραδόσεων και λαογραφικού αρχείου, δικαιωμάτων γυναίκας , παιδιού, ισότητας των φύλων – φιλολογικού, οικοτεχνίας και ιστορικού αρχείου.

Τα εκάστοτε Δ.Σ. του Λυκείου, με πολλή αγάπη και φροντίδα, πλούτισαν την ιματιοθήκη του με αξιόλογες φορεσιές, όχι μόνο του Νομού μας, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Οι φορεσιές που υπάρχουν σήμερα είναι 450, πιστά αντίγραφα των αυθεντικών. Εκτός από τις σημερινά κατασκευασμένες, υπάρχουν φορεσιές παλιές που άλλες χάρισαν συμπολίτες μας και άλλες αγόρασε το Λύκειο.

Σήμερα το Λύκειο διατηρεί τμήματα χορού παιδικά, εφηβικά και ενηλίκων. Έχει λάβει μέρος σε πολλά φολκλορικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως Καναδά, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Γερμανία, Πολωνία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Κροατία, Σλοβενία, Ρωσία, Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Καππαδοκία), Τσεχία, Ισπανία, Εσθονία, Βουλγαρία όπου έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις.

Τον Απρίλιο του 2003 το Λύκειο προχωράει στην έκδοση του βιβλίου «Ημαθία Ερατεινή», στις σελίδες του οποίου αναπολεί κανείς μέσα από τις μαρτυρίες γερόντων, μνήμες, ήθη και έθιμα της περιοχής. Έχει τιμηθεί από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Καμπανίας και Ναούσης με το Χρυσό Μετάλλιο Α’ Τάξης και του Χρυσού Σταυρού (ανώτερη τιμητική διάκριση της Μητροπόλεως), καθώς και από το Δήμο Βέροιας, με το Μετάλλιο Τιμής της Πόλεως των Βεροιέων.

Από το 2013 εκδίδει θεματικά ημερολόγια με θέματα σχετικά με τα παραδοσιακά ήθη κι έθιμα του τόπου, τη γαστρονομία και τα παιχνίδια, καθώς και με τις διάφορες εθνοτικές ομάδες που έζησαν στη Βέροια και ευρύτερα στην Ημαθία στο πέρασμα του χρόνου. Παράλληλα πραγματοποιεί εκδηλώσεις – παραστάσεις οι οποίες παρουσιάζουν ποικίλη θεματολογία σχετιζόμενη με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων από το παρελθόν μέχρι σήμερα, με τις μεγάλες γιορτές του χρόνου και άλλα συναφή θέματα.

Κατά τη διάρκεια του Δωδεκαήμερου των Χριστουγέννων αναβιώνει τα Ρουγκάτσια, έθιμο με φουστανελοφόρους που οι ρίζες του χάνονται στην Οθωμανοκρατία. Μετά την ευλογία από τον Μητροπολίτη, οι φουστανελοφόροι με τη συνοδεία ζουρνά και νταουλιού χορεύουν συγκεκριμένους χορούς στους δρόμους και στην κεντρική πλατεία της Βέροιας.

Στο ειδικό αφιέρωμα στη Βέροια που έκανε η εκπομπή του λαογράφου Γιώργου Μελίκη «Κάθε τόπος και τραγούδι» της ΕΡΤ3, έλαβε μέρος αποκλειστικά το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας. Μέλη, φίλοι και χορευτές του ΛΕΒ παρουσίασαν σε αντιπροσωπευτικά σημεία της πολύς τους χορούς, τα τραγούδια, τις φορεσιές, τα ήθη και τα έθιμα της Βέροιας. Το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας έχει συμμετάσχει σε γυρίσματα για εορταστικές εκπομπές της ΕΡΤ3 με τον δημοσιογράφο Κώστα Μπλιάτκα καθώς και για την εκπομπή « Πολιτισμικό Ημερολόγιο» της TV100. Το Λύκειο δίνει κάθε χρόνο το στίγμα του στην πολιτιστική ζωή της Βέροιας οργανώνοντας εναλλάξ μουσικοχορευτικές παραστάσεις και παιδικά Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών ( με συμμετοχή κάθε φορά περισσοτέρων των 500 παιδιών). Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Βεροιέων και στην τουριστική προβολή της πόλης.

Το 2021, το Λύκειο προχωράει στην έκδοση επετειακού λευκώματος για τα 30 χρόνια λειτουργίας του, το οποίο τιτλοφορείται ‘’ Νύφες και Προικιά’’.