Παραδοσιακός Χορός

Ο χορός είναι ο παλαιότερος τρόπος έκφρασης των συναισθηµάτων του ανθρώπου, και θεωρείται η πρώτη µορφή τέχνης που εµφανίστηκε πάνω στον πλανήτη µας. Αναφέρεται στην ανθρώπινη κίνηση που χρησιµοποιείται ως µορφή έκφρασης, η οποία παρουσιάζεται ως µια κοινωνική, πνευµατική και ρυθµική απόδοση του ανθρώπινου σώματος. Υπήρξε µια µορφή κοινωνικής έκφρασης και θρησκευτικής λατρείας, και ήταν τόσο σηµαντικός στην ζωή του πρωτόγονου ανθρώπου, ώστε κατέληξε να είναι το πρωταρχικό µέσο κοινωνικής ταυτότητας. Ο χορός είναι µια από τις δραστηριότητες όπου ο άνθρωπος δίνεται ολόκληρος, σώµα, καρδιά και πνεύµα, ξεκινώντας από τον πρωτόγονο άνθρωπο και περνώντας στην τελειοποίηση στο πέρασμα των αιώνων. Όλοι οι λαοί του κόσμου καλλιέργησαν το χορό, μα καθένας τον προσάρμοσε στα ήθη, τα έθιµα κι στις ιδιομορφίες του.
 
Οι Ελληνικοί χοροί με μια ιστορία πλέον των 3.000 ετών είναι από τους παλαιότερους και μακροβιότερους όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Για τους Έλληνες, οι εθνικοί χοροί έχουν μια ξεχωριστή σημασία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους( χαρά, λύπη, πολεμική προετοιμασία κ.ά) .
 
Οι σημερινοί χοροί έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα, λόγου χάρη το Χασάπικο, αποτελεί εξέλιξη πολύ παλιότερων χορών με ρίζες από το 330 π.Χ . Στο πέρασμα των αιώνων παρατηρούμε ότι μέσα από τους χορούς και τα τραγούδια μεταδίδονται από γενιά σε γενιά ιστορίες, ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Αυτή η μακρόχρονη ιστορία γέννησε εκατοντάδες χορούς – σήμερα σώζονται καταγραφές τετρακοσίων διαφορετικών χορών με τις παραλλαγές τους.
 
Οι παραδοσιακοί χοροί στην Ελλάδα είναι πάμπολλοι και ποικίλοι. Κάθε τόπος και περιοχή έχει τους δικούς του χορούς, που υιοθετούν χαρακτηριστικά σύμφωνα με τη μορφολογία του και τις συνήθειες των κατοίκων, ακόμα και τις κακουχίες που περνούσαν. Οι χοροί μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή ή και από χωριό σε χωριό.
 
Ο παραδοσιακός χορός έχει θεραπευτική αξία, γιατί ενεργοποιεί το ένστικτο του καθενός και εξωτερικεύει και ξυπνά ενδιαφέροντα, κινησιακά και ψυχικά. Δεν είναι τυχαίο ότι στα ειδικά σχολεία διδάσκεται παραδοσιακός χορός”.
 
(Αγγελική Μουστάκα, κοινωνική λειτουργός)